In samenwerking met de Academie voor de Rechtspraktijk geven onze advocaten van de familierechtpraktijk een korte jurisprudentie update.
Alle berichten van ScheerSanders Advocaten
Samenwoners en vergoedingsrechten
Wat als je met elkaar samenwoont zonder huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst en je investeert een aanzienlijk bedrag in de verbouwing van de woning van jouw partner. Heb je recht op vergoeding van de investering of niet?
Wijziging partneralimentatie terugwerkende kracht? De Hoge Raad herhaalt de thans geldende jurisprudentie
De Hoge Raad zet in dit arrest helder het toetsingskader voor de rechter uit in geval van een wijziging van partneralimentatie met terugwerkende kracht. De hoofdregel is (en blijft) dat de rechter behoedzaam met deze bevoegdheid tot wijziging van de alimentatieafspraken moet omgaan!
Wettelijke indexering alimentatie per 1 januari 2021
Op 1 januari 2021 wordt, zoals ieder jaar, de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. De wettelijke indexering voor 2021 is bekend en meer informatie daarover vindt u in dit artikel.
Communiceren als gescheiden ouders tijdens Corona
Het dagelijks leven is bij vele van ons echt veranderd ten gevolge van de maatregelen in verband met Corona. Wat als je gescheiden bent, je alleenstaande ouder bent en het contact met jouw ex-partner niet echt optimaal is. Meer dan ooit is communiceren met elkaar en openheid over je situatie belangrijk.
Corona op het werk: ontslag via een vaststellingsovereenkomst – 5 aandachtspunten
Als een werkgever een werknemer wil ontslaan en de werknemer daarom een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, wat zijn dan de 5 belangrijkste aandachtspunten waar een werknemer op moet letten?
Een niet-praktiserende arts als medisch deskundige?
Na je pensioen als arts nog optreden als medisch deskundige? Het regionaal tuchtcollege in Zwolle is streng en raadt het af. Onze collega Anne Vokurka-Viruly is kritisch ten aanzien van deze beslissing. Zij zet haar vraagtekens bij de stelling dat niet-praktiserende artsen nooit als deskundige zouden mogen optreden: bekwaamheid dient volgens haar leidend te zijn. Lees hier haar opiniërende column.
Contactverbod tijdens aanbesteding
Vijf tips voor inschrijvers over het contactverbod in een aanbesteding. Wat mag er wel, wat niet? Wat nu, als je toch een vraag hebt? Waar moet je op letten? In vijf tips geeft Anne antwoord op de meest voorkomende vragen over het contactverbod.
Corona op het werk: vakantie tijdens de coronacrisis
De zomervakantie komt eraan! Mag een werknemer zijn vakantie wijzigen, als hij vanwege de uitbraak van het coronavirus niet op vakantie kan? En andersom, mag een werkgever de vakantie van werknemers aanpassen of werknemers juist verplichten om vakantie op te nemen?
Corona op het werk: recht op thuiswerken?
De norm is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken. Veel werkgevers hebben er echter belang bij dat hun werknemers op het werk zijn. Als een werknemer dat vanwege de coronacrisis niet ziet zitten, heeft een werknemer dan het recht om thuis te werken?
Corona en (geen) werk; vijf vragen (en antwoorden)
De advocaten van onze arbeidsrecht sectie worden veelvuldig geraadpleegd door werknemers en werkgevers naar de rechten en plichten gedurende deze Coronacrisis. Zij geven antwoord op vijf actuele vragen.
Kosteloos telefonisch spreekuur
Elke dinsdag tussen 16.00 uur en 17.00 uur kunt u onze advocaten kosteloos telefonisch raadplegen op het gebied van arbeidsrecht, erfrecht, familierecht of letselschade. Uiteraard kunt u ook voor corona-gerelateerde vragen bijv. met betrekking tot de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Corona-vouchers of verzekeringskwesties bij ons terecht.
Versoepelde medische wetgeving door Corona
Door de grote druk op de zorg wordt veel medische wetgeving tijdelijk versoepeld. Zo zijn meer hulpverleners in te zetten, mogen er meer hulpmiddelen worden gebruikt en mogen recepten ook via videoconsult worden voorgeschreven. Ik licht alle versoepelingen kort toe.
Corona op het werk: privacy van de zieke werknemer
Als een werknemer ziek wordt, mag de werkgever dan vragen of de werknemer besmet is met het coronavirus? En mag een werkgever werknemers testen? 5 vragen en antwoorden over het coronavirus en het recht op privacy van de werknemer.
Aanbesteden in tijden van corona
De huidige corona-crisis heeft veel op zijn kop gezet. In deze column beantwoord ik tien vragen over aanbestedingen in tijden van corona. Antwoorden zien onder meer op mogelijkheden voor het verlengen (maar ook verkorten) van termijnen, spoedopdrachten zonder aanbesteding en het gedrag van aanbestedende diensten in deze tijd.
Kosteloos juridisch spreekuur HBS-Craeyenhout
Kosteloos – telefonisch – juridisch spreekuur voor leden en gezinsleden van HBS-Craeyenhout
Internationale omgangsregelingen en Corona, ScheerSanders geeft advies!
Eerder gaven wij al tips over de omgangsregeling en de getroffen maatregelen vanwege Corona (COVID-19). Deze blijven onverkort van kracht. Help elkaar in deze tijd en heb begrip voor de zorgen van de andere ouder.
Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?
Het nakomen van een omgangsregeling in deze crisis. Hoe doe je dat? Onze familierechtadvocaten geven ouders in deze situatie een aantal praktische tips.
Hebben opa en oma recht op een omgangsregeling met de kleinkinderen?
In een (echt)scheiding zijn het niet alleen de partners en hun kinderen die lijden onder de scheiding. De oma, de opa, maar ook ooms en tantes kunnen pijn lijden doordat zij hun kleinkinderen of neefje of nichtje niet meer (op geregelde basis) kunnen zien.
Signing a settlement agreement: 5 points to take into consideration
Employers often offer employees a settlement agreement, when the employer would like to terminate the employment with the employee. So, what are the main points to consider before signing such agreement?
DGA en alimentatie
Bij het vaststellen van de draagkracht van een onderhoudsplichtige DGA zijn de in aanmerking te nemen inkomsten niet zonder meer beperkt tot het uit de onderneming genoten salaris.