Een werknemer verlaat onder werktijd zijn werkplek in een productiehal om op een brandgevaarlijk bedrijventerrein te gaan roken. Maar een ontslag op staande voet is onterecht, oordeelt de rechter. Hoe zit dat?
Alle berichten van ScheerSanders Advocaten
Relatie verbroken: wie krijgt de hond?
Het komt regelmatig voor: een stel koopt samen een hond en gaat daarna uit elkaar. Wat gebeurt er dan met het dier? Een omgangsregeling kan een oplossing bieden, maar ook dan kan een conflict ontstaan.
Niet corona, maar onbehoorlijk bestuur leidde tot faillissement
Een bestuurder rommelde behoorlijk aan in zijn bedrijf. Toen dit failliet ging, werd hij aansprakelijkheid gehouden voor het boedeltekort. Zijn excuus, ‘het lag aan de coronacrisis’, gaat niet op.
Loonbeslag? Alleen als salaris hoog genoeg is
Een ondernemer wordt geconfronteerd met een loonbeslag. Het salaris van een werknemer met schulden moet worden betaald aan de schuldeiser. Maar het salaris is lager dan de beslagvrije voet. Wat nu?
De Hoge Raad geeft duidelijkheid over begrip ‘vakantie’ en de hoogte van het loon over vakantiedagen
Voor veel mensen staat de vakantie bijna voor de deur. Volgens de wet hebben werknemers recht op volledig loon over hun vakantie. Maar wat wordt er juridisch gezien precies verstaan onder ‘vakantie’?
Man die zijn vrouw vermoordde, is ‘onwaardig’ en geen erfgenaam
Kan iemand die een ander om het leven brengt, nog van die persoon erven? De wettelijke bepaling daarover is strikt, maar het gerechtshof paste er in deze zaak een creatieve mouw aan.
Eerder op het werk aanwezig? Recht op loon!
Moet de werknemer van zijn werkgever 10 minuten eerder op het werk aanwezig zijn? Dan heeft hij recht op loon, oordeelde het Hof.
Huurwoning en echtscheiding; wie blijft er wonen?
Als een stel uit elkaar gaat, komt de vraag op wie van beiden in de huurwoning mag blijven. Geen van hen heeft het financieel duidelijk beter dan de ander. Wat is het oordeel van de kantonrechter?
‘Politiek ontslag’ tijdens proeftijd vernietigd
Een man zwijgt en liegt tijdens zijn sollicitatie over zijn werk voor een politieke partij. Als zijn nieuwe werkgever daarachter komt, wordt hij al ontslagen voordat hij met zijn baan begint.
Uithuisplaatsing als ontwikkeling van kind in gevaar is
Het uit huis plaatsen van een kind is een aangrijpende gebeurtenis. Dan moet er in een gezin echt wat aan de hand zijn. Het kind in deze zaak had in zijn korte leven al veel meegemaakt.
Geen dwangsom op overtreding van een geheimhoudingsbeding
Mocht de kantonrechter een dwangsom opleggen om te voorkomen dat de werknemer zijn geheimhoudingsbeding zou schenden? Nee, oordeelde het Hof.
Kunnen minderjarigen ook een eigen bedrijf beginnen?
Kunnen minderjarigen een eigen bedrijf beginnen? Wel als ze 16 of 17 zijn. Ze hebben dan wel ‘handlichting’ van de kantonrechter nodig.
Omzetten van gezamenlijk naar eenhoofdig ouderlijk gezag
Als ouders samen het gezag uitoefenen over de kinderen, doen ze dat doorgaans ook na een echtscheiding. Een van de partners kan wel vragen om eenhoofdig gezag, bijvoorbeeld als de kinderen ‘klem en verloren’ raken.
Commissaris niet rechtsgeldig benoemd, niet aansprakelijk voor boedeltekort
In een faillissement houdt de curator de commissaris aansprakelijk voor het boedeltekort. De commissaris stelt dat hij niet rechtsgeldig is benoemd. Of dat laatste waar is, moet de rechtbank uitzoeken.
Ongepaste speech op bedrijfsfeest. Reden voor ontslag?
Een werknemer houdt op een bedrijfsfeest een speech die de directie ongepast vindt. De man krijgt ontslag op staande voet, maar vecht dat met succes aan. Tocht wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.
Loonstop voor zieke werknemer is niet terecht
De bedrijfsarts adviseert dat een zieke werknemer regelmatig koffie moet drinken met haar baas. Het tijdstip dat de werkgever voorstelt, komt haar niet goed uit. Als ze niet naar het koffiemoment gaat, zet de werkgever haar salaris stop.
Henriëtte wint titel “Beste Haagse pleiter van 2023”
Met trots feliciteren wij onze collega Henriëtte van Dijk-Verheij die op 26 mei 2023 de titel van “Beste Haagse pleiter van 2023” won.
Besnijdenis zoon. Ouders moeten er samen uitkomen, geen rol voor de rechter
Een gescheiden vrouw wil met haar minderjarige zoon op vakantie in het buitenland. Ook wil ze hem laten besnijden in een Nederlandse kliniek. De vrouw vraagt de rechtbank om vervangende toestemming.
Dochter wil dat haar donorvader ook juridische vader wordt
Het komt niet vaak voor dat een anonieme zaaddonor en het donorkind familierechtelijke betrekkingen hebben. Toch kan dit worden geregeld. Dan moet het vaderschap van de donor worden vastgesteld.
Vergelijkende reclame mag, mits niet misleidend
Mag een bedrijf in een flyer schrijven dat het beter of goedkoper is dan een ander bedrijf? Wel als deze informatie objectief correct is. Anders kan sprake zijn van misleidende reclame.
Bestuurdersaansprakelijkheid kan worden gematigd, maar met mate
Als een bestuurder zijn taak onzorgvuldig heeft vervuld waardoor zijn bedrijf failliet gaat, zal hij het tekort in de boedel uit eigen zak moeten betalen. De rechter kan dat bedrag wel matigen. Maar daar zitten weer grenzen aan, oordeelde de Hoge
Werknemer kan niet bewijzen wanneer hij zijn telefoon en leaseauto bij zijn werkgever heeft ingeleverd
Een werknemer zegt per direct zijn baan op. In dat geval levert hij zijn leaseauto en telefoon in bij zijn werkgever. Zo staat dat in de arbeidsovereenkomst. Als dat mobieltje bij de post zoekraakt, vindt hij dat dit niet voor zijn rekening komt.
Failliet ondanks turboliquidatie, kan dat?
Een bedrijf wordt failliet verklaard, maar gaat tegen die beslissing in hoger beroep. Het stelt dat het eerder al was opgehouden te bestaan. Maar het gerechtshof denkt hier heel anders over.
Werkgever kan op voorhand aan aanzegverplichting voldoen
Een dag nadat haar arbeidscontract voor bepaalde tijd afliep hoort een werknemer dat dit niet wordt verlengd. Dat is volgens haar te laat, en daarom eist ze een zogenoemde aanzegvergoeding. De kantonrechter wijst dit af.
Minderjarige mag geen gezag over kind uitoefenen: oma wordt voogd
Een minderjarige krijgt een baby. Omdat zij volgens de wet onbevoegd is om het ouderlijk gezag over het kind uit te oefenen, dient haar moeder een verzoek in om de voogdij te verkrijgen. Met succes.
Ex-medevennoot aansprakelijk voor schulden na ontbinding
Een vennootschap onder firma, met twee vennoten als mede-eigenaar, wordt ontbonden. Wie moet de factuur betalen die na die ontbinding nog openstaat?
Verstoorde arbeidsverhoudingen als grondslag voor ontslag
Het komt met regelmaat voor dat een arbeidsovereenkomst wordt ontbonden omdat de ‘arbeidsverhoudingen verstoord’ zijn. Wanneer is daar sprake van? In deze zaak moest de kantonrechter daarover oordelen.
Internet abonnement toch doorbetalen, ondanks verhuizing
Een bedrijf neemt internetdiensten af op zijn adres. Kan het contract tussentijds worden opgezegd als de onderneming gaat verhuizen?
Ex-partner in de schuldsanering betaalt geen kinderalimentatie
Er is vaak onenigheid over wat een ex-partner aan kinderalimentatie moet betalen. Uitgangspunt is dat een alimentatieplichtige partner niets hoeft te betalen als hij of zij in de schuldsanering zit.
Geen schadevergoeding bij afbreken onderhandelingen over aandelenoverdracht
Mogen onderhandelingen over een aandelenoverdracht ‘zo maar’ worden afgebroken? Niet altijd, maar in deze zaak wel. Lees de column hierover van Arjen Douma.
Ook rechter in kort geding kan verdeling gemeenschappelijke woning opleggen
Kan de rechter in kort geding een ex-echtgenoot dwingen mee te werken aan de verkoop van de gemeenschappelijke woning? Of kan alleen de bodemrechter dat? Lees hierover meer in dit blog.
Adoptie kan worden herroepen, ook al is de aanvraag te laat ingediend
Wie geadopteerd is, kan de adoptie ‘herroepen’. Daarvoor gelden wel wettelijke voorwaarden. Maar zelfs als daaraan niet is voldaan kan de rechtbank de adoptie herroepen.
Geheimhoudingsbeding geschonden: boete betalen
Een ex-werknemer stuurt een bestand met bedrijfsinformatie van zijn oud-werkgever naar zijn privé e-mailadres. Daarmee schendt hij het in de arbeidsovereenkomst opgenomen geheimhoudingsbeding. Gevolg een fixe boete.
Strikte eisen aan ontslag op staande voet
Er gelden strikte eisen aan een ontslag op staande voet. Wordt daaraan niet voldaan, dan is het ontslag niet rechtsgeldig en moet de werkgever vergoedingen aan de werknemer betalen.
Boekhouding niet op orde? Dan dreigt persoonlijke aansprakelijkheid bij faillissement
Verzaakt een bestuurder een goede boekhouding te voeren en gaat zijn bedrijf failliet, dan kan sprake zijn van ‘onbehoorlijke taakvervulling’ en daarmee van persoonlijke aansprakelijkheid.
Curatele noodzakelijk voor zorgmijder
Gaat het te ver om een man met schizofrenie, die kampt met drugsproblemen en hoge schulden, onder curatele te stellen? Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt van niet.
Loonbeslag bij werknemer? Werkgevers opgelet!
Wat moet een werkgever doen als een gerechtsdeurwaarder beslag legt op het loon van een werknemer? Een vonnis van de Rechtbank Amsterdam uitgelicht.
Hebben grootouders altijd recht op omgang met kleinkinderen?
Grootouders kunnen niet altijd een omgangsregeling met kleinkinderen afdwingen. Omgang moet in het belang van de kinderen zijn.
Ontslag op staande voet per brief
Is het ontslag op staande voet per brief rechtsgeldig gegeven, als de werkgever niet kan aantonen dat de werkneemster die brief heeft ontvangen? Lees het antwoord in deze blog.
Wie betaalt wat bij concernfinanciering?
Wanneer meerdere vennootschappen samen een financiering bij de bank aanvragen, moeten zij vaak tekenen voor zogenaamde ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ Maar wat nou als de één betaalt of aflost en de ander niet of minder?
Toestemming voor een buikwandcorrectie?
Voor een medische behandeling is toestemming van een patiënt nodig die begrepen heeft waar die toestemming op ziet. Maar hoe zit het als de patiënt ontkent dat er toestemming is gegeven? In deze blog een kenmerkende tuchtuitspraak.
De Commissie van Aanbestedingsexperts
Hebt u meegedaan met een aanbestedingsprocedure en bent u het niet eens bent met de gunningsbeslissing? Lees in deze blog wat de Commissie van Aanbestedingsexperts precies doet en wat de verschillen zijn met een procedure bij de civiele rechter.
Mag een werkgever een zieke werknemer om een doktersverklaring vragen?
Soms twijfelen werkgevers of hun werknemer wel echt ziek is. Mag een werkgever bij de ziekmelding van de werknemer dan om een doktersverklaring vragen? En zo niet, hoe kan de werkgever dan controleren of de werknemer ziek is?
KNMG verzoekt verbetering tuchtrecht
In een position paper heeft de KNMG opgeroepen tot aanpassing van het tuchtrecht. Onze medisch tuchtrecht-expert op kantoor, collega gezondheidsrecht Anne Vokurka-Viruly, licht er in haar column enkele aspecten uit.
Nieuwsflash ondernemingsrecht: wetgeving in 2023!
In 2023 treden er diverse nieuwe wetten op het gebied van het ondernemingsrecht in werking. Liza Stellingwerf neemt de meest in het oog springende ontwikkelingen met u door.
Reorganiseren en afspiegelen
Bij reorganisaties bepaalt het afspiegelingsbeginsel vaak de volgorde van ontslag van een werknemer. Soms wordt dit afspiegelingsbeginsel ook in omgekeerde volgorde (terugspiegeling) bij herplaatsing toegepast.
Nieuwe wet: partners krijgen automatisch gezag over hun kind na erkenning
Per 1 januari 2023 krijgt de erkenner van een kind na de erkenning automatisch gezamenlijk gezag over het kind. Annemarie Braun licht dit toe in haar column.
Wetswijziging Wkkgz: meer invloed op zorgbeleid
De Wkkgz wijzigt. Op basis van artikel 3 (nieuw) worden zorginstellingen verplicht de zorgverleners op de werkvloer bij het zorgbeleid te betrekken. In deze blog meer informatie over deze wetswijziging.
Aanzeggen moet altijd schriftelijk!
Een werkgever moet steeds schriftelijk aan een werknemer aanzeggen of zijn contract voor bepaalde tijd wordt verlengd, ook als de werkgever dat al mondeling heeft laten weten. Hoe zit dat precies? Lees de blog van Irene Lansen over de aanzegplicht.
Samenwerken? Maak duidelijke afspraken en leg ze vast!
Nog te vaak melden zich bij ons ondernemers die een samenwerkingsverband zijn aangegaan zonder (duidelijke) afspraken. Een heldere overeenkomst vooraf, voorkomt gedoe tijdens de samenwerking en vooral ook achteraf.
Wie mag een overeenkomst sluiten? De schijn van bevoegdheid is beslissend
Wie mag een overeenkomst sluiten? De Hoge Raad deed uitspraak over de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid. Liza Stellingwerf bespreekt wat deze uitspraak voor uw onderneming betekent.
Smart En Geld, hoe zit het?
Wanneer is sprake van smartengeld en hoe wordt de hoogte daarvan bepaald? Eric-Jan Krijgsman geeft in zijn blog antwoord op deze vragen.
Hoe hoog wordt uw alimentatie per 1 januari 2023?
Ontvangt u alimentatie of betaalt u alimentatie? En wilt u weten hoe hoog uw alimentatie per 1 januari 2023 wordt? De hoogte van de indexering per 1 januari 2023 is bekend. U leest het verder in deze column.
Even voorstellen: mr. Henriëtte van Dijk-Verheij
Sinds 1 september 2022 werkt Henriëtte van Dijk-Verheij als advocaat bij ScheerSanders Advocaten. Wilt u weten waarom Henriëtte de overstap naar de advocatuur heeft gemaakt en wat zij voor u kan betekenen? Lees dan snel verder.
Niet getrouwd, wel samenwonen! Hoe zit het eigenlijk? – deel 2 De financiën en de woning
Wat zijn uw rechten als u samenwoont en uit elkaar gaat? In deel 2 van deze column bespreekt Hilde Dreesmann-Bruijntjes de financiële afwikkeling van een samenleving.
Internationale echtscheiding en de afwikkeling van het vermogen
Ben je getrouwd en heb je tijdens je huwelijk in het buitenland gewoond of heb je een andere nationaliteit? Dan kan dat uitmaken voor de vraag op welke manier je je vermogen moet verdelen. Lees de blog van Annemarie Braun hierover.
Niet getrouwd, wel samenwonen! Hoe zit het eigenlijk? – deel 1 De kinderen
Wat zijn uw rechten als u samenwoont en uit elkaar gaat? In deel 1 van deze column bespreekt Hilde Dreesmann-Bruijntjes de positie van samenwoners en kinderen.
Cryptomunten en echtscheiding
Cryptomunten vertegenwoordigen een waarde, die in het kader van de echtscheiding in aanmerking dient te worden genomen. Francesco van der Linden, familierecht- advocaat, legt het uit in zijn column.
Dag van de scheiding op 9 september 2022
De Dag van de Scheiding is een initiatief van de beroepsvereniging van familierecht- advocaten/scheidingsmediators. U kunt dan kosteloos en zonder afspraak bij ons op kantoor in Den Haag langskomen. Lees verder voor meer informatie.
Welkom Henriëtte!
Wij zijn verheugd dat per 1 september 2022 ons MKB team is versterkt met de komst van Henriëtte van Dijk-Verheij.
Reorganisatie in 10 stappen
Ben je niet meer samen met de vader of moeder van je kind(eren), maar hebben jullie wel het gezamenlijk gezag? Bereid je vakantie goed met de andere ouder voor. Augusta van Haga legt uit hoe je dat het beste kunt doen.
Reizen naar het buitenland: wat een ellende!
Ben je niet meer samen met de vader of moeder van je kind(eren), maar hebben jullie wel het gezamenlijk gezag? Bereid je vakantie goed met de andere ouder voor. Augusta van Haga legt uit hoe je dat het beste kunt doen.
Wat is een elektronische handtekening?
Niet zelden wordt een scan van een ‘natte’ handtekening gelijkgesteld met een elektronische handtekening. Dat is niet altijd terecht. Arjen Douma legt uit hoe het zit.
Gedoogmaatregel online voorschrijven vervallen
Per 1 juni vervalt de tijdelijke gedoogmaatregel die online geneesmiddelen voorschrijven mogelijk maakte. De IGJ neemt een bijzondere positie in, nu is het wachten op de wetgever. Wat betekent dit voor uw praktijk? Anne Vokurka-Viruly praat u bij.
Huis gekocht, maar de verkoper levert niet: wat nu?
Het zal toch gebeuren: na een lange zoektocht koopt u eindelijk uw droomhuis, maar u krijgt het niet geleverd, omdat de verkoper alsnog blijkt te zijn gezwicht voor een hoger bod. Wat kunt u dan (nog) doen? Arjen Douma legt uit.
Enquêterecht: wat is het en wat kunt u ermee?
Voor rechtzoekende minderheids- aandeelhouders kan het enquêterecht het juiste instrument zijn om onder andere wanbeleid aan de kaak te stellen. Arjen Douma legt uit.
Scheiden: hoe zit het met de waarde van de woning?
Bij het verbreken van een relatie of scheiding hoort ook het verdelen van de waarde van de gezamenlijke woning. Wat is een peildatum en waarom is dit belangrijk? Hilde Dreesmann legt het uit.
Whiplashletsel en schadevergoeding, hoe zit dat?
Wanneer is sprake van whiplashletsel en in welke gevallen kan een schadevergoeding worden verkregen? En is de schadevergoe- ding onbegrensd? Letselschade advocaat Eric-Jan Krijgsman legt dit uit in zijn blog.
Contractonderhandelingen afbreken: mag dat zomaar?
Het afbreken van contractonderhandelingen is in beginsel toegestaan. Maar let op! Onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde fasen is het niet meer (kosteloos) mogelijk om contractonderhandelingen stop te zetten.
NFT’s en echtscheiding
Board Ape Yacht Club, Crypto Punks, Chilled Kongs en Crypto Kitties. Dit zijn niet de nieuwste tekenfilms van Disney, maar zogenaamde NFT’s. NFT’s vertegen- woordigen een waarde, die in het kader van de echtscheiding in aanmerking dient te worden genomen.
Groeien, hoe doet u dat als ondernemer juridisch?
Ondernemers met ambitie om te groeien, zoeken vaak naar samenwerkingsverbanden of overnamekansen. Samenwerken en overnames kunnen ook op verschillende manieren worden vormgegeven. Een kleine greep uit de mogelijkheden wordt toegelicht door Arjen Douma.
De Europese cryptomarkt in beweging: de MiCA verordening zorgt voor regulering!
De Europese Unie werkt hard aan de regulering van de cryptomarkt. De nieuwe MiCA verordening wordt binnenkort aan het Europees Parlement voorgelegd en moet zorgen voor de waarborging van rechten van gebruikers.
Herregistraties BIG-register weer verplicht
Per 25 april 2022 is het voor zorgverleners weer mogelijk zich te herregistreren in het BIG-register. Voor allen die uitstel van herregistratie heeft gekregen, let op! U dient namelijk uiterlijk 31 december 2022 tot herregistratie over te gaan.
Nieuwe wet: gezamenlijk gezag door erkenning
Binnenkort treedt een nieuwe wet in werking waardoor erkenners van een kind automatisch gezamenlijk gezag krijgen over het kind na de erkenning. Annemarie Braun praat u bij.
Het dossier weer inzien na een tuchtklacht, mag dat?
Als medisch beroepsbeoefenaar mag u in het kader van uw verdediging in een tuchtzaak medische gegevens (weer) inzien. Dat mag ook als u inmiddels geen toegang meer hebt tot het dossier. Een belangrijke nieuwe uitspraak van het Centraal Tuchtcollege.
Gasprijzen en (kinder-)alimentatie!
De alimentatieafspraken zijn gemaakt en dan ineens stijgen de gasprijzen. Wat moet u doen als u ineens € 500,00 per maand meer voor gas moet betalen en daarmee bij het vaststellen van de alimentatie geen rekening is gehouden?
Een studiekostenbeding voor verplichte opleidingen is vanaf 1 augustus 2022 niet meer geldig!
Vanaf augustus 2022 moeten verplichte (beroeps)opleidingen door werkgevers kosteloos worden aangeboden aan werknemers. Elk beding waarin opleidingskosten op de werknemer mogen worden verhaald of met het loon worden verrekend is nietig.
Executeur-testamentair? “Eerst nadenken, dan beslissen”
Stel: u wordt gebeld door een notaris, dat u bent benoemd tot executeur-testamentair. Bent u dan verplicht deze benoeming te accepteren? En wat komt er allemaal kijken bij zo’n benoeming? U goed laten voorlichten voordat u “ja” of “nee” zegt, is het dringende advies van onze erfrechtspecialist Augusta van Haga.
De schuivende panelen van bestuurdersaansprakelijkheid
Bestuurders van ondernemingen die worden gedreven in een B.V. of een N.V. moeten zich houden aan een steeds veranderend normenkader, op het gevaar af dat zij worden getroffen door ‘bestuurdersaansprakelijkheid’. Arjen Douma legt uit hoe deze systematiek werkt.
Mag een ouder met eenhoofdig gezag zomaar met de kinderen verhuizen?
Wat zijn de vereisten om te mogen verhuizen met de kinderen als een ouder eenhoofdig gezag heeft? De Hoge Raad heeft bepaald dat overleg met de andere ouder altijd nodig is!
Letselschade en (advocaat)kosten: de verzekeraar betaalt!
Hoe zit het met de advocaatkosten en overige kosten als sprake is van letselschade? Moet het slachtoffer deze kosten zelf betalen? En mag de verzekeraar de advocaatkosten onbetaald laten?
Zorgverlener mag werk voortaan langer onderbreken
De tweejaars-werkonderbrekingseis lijkt uit de Wet BIG te worden geschrapt. Wat weten we nu, en per wanneer gaat deze wijziging vermoedelijk in? Lees hierover de toelichtende blog van onze collega’s gezondheidsrecht en arbeidsrecht.
ScheerSanders spreekt zich uit tegen de oorlog in Oekraïne
ScheerSanders spreekt zich uit tegen de oorlog in Oekraïne: Stop de Oorlog; respecteer soevereiniteit, democratie, rechtstaat en bovenal: humaniteit!
Pensioen bij echtscheiding: ook dat moet geregeld worden!
Op 1 juli 2022 treedt de nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding in werking. Deze wet heeft gevolgen voor mensen die vanaf deze datum gaan scheiden. Welke? Dat leest u in deze column.
HR-helpdesk ScheerSanders Advocaten
Onze laagdrempelige en betaalbare dienst beschikbaar voor alle HR/PZ managers en medewerkers in het MKB. Bij de HR-helpdesk kunt u terecht met al uw vragen gericht op HR en arbeidsrecht, of als u wilt sparren over deze onderwerpen. Zo voorkomt u dat arbeidsrechtelijke problemen onnodig escaleren.
Internationale scheidingen
Bij internationale scheidingen is het van belang meteen goed uit te zoeken welke rechter bevoegd is om over de scheiding te oordelen en welk recht toegepast moet worden. Annemarie Braun legt dit aan de hand van een voorbeeld uit.
De WBTR: voldoet uw stichting, vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij al aan alle voorschriften?
Op 1 juli 2021 is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) in werking getreden. Arjen Douma en Liza Stellingwerf leggen uit aan welke voorschriften stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten voldoen.
Algemene voorwaarden gebruiken: zo moet dat!
Ondernemers opgelet! Zorg dat je bij het gebruiken van algemene voorwaarden voldoet aan de wettelijke vereisten. Het toepasselijk verklaren van algemene voorwaarden en het voldoen aan de informatieplicht is essentieel voor de werking van algemene voorwaarden.
Oproepkrachten en vaste uren: een belangrijk advies voor werkgevers
Met de contracten van oproepkrachten gaat het in de praktijk nog al eens mis. Arbeidsrecht advocaat Frederike Werts gaat in op de termijnen die gelden voor oproepkrachten voor het verplicht aanbieden van vaste uren. Het advies is om deze termijnen goed in de gaten te houden.
Kan een werkgever schade aan de leaseauto verhalen op de werknemer?
Werkgevers stellen regelmatig een leaseauto ter beschikking aan hun werknemers. Als een werknemer de leaseauto beschadigt, kan dat hoge kosten voor de werkgever met zich meebrengen. Kan de werkgever deze schade dan op de werknemer verhalen?
Training: beoordelingsmethodieken en motivering
Op 17 februari 2022 geeft onze collega Anne Vokurka-Viruly de gloednieuwe training ‘Beoordelingssmethodieken en motivering van de gunningsbeslissing’. De trainingen zijn speciaal ontwikkeld voor ondernemers en hun medewerkers: praktisch, helder én zonder jargon.
UBO nog niet ingeschreven? Doe het voor 27 maart 2022 en voorkom een boete!
Let op: vóór 27 maart 2022 dient iedere bestaande onderneming diens ‘UBO-’s’ in te schrijven in het UBO-register bij de Kamer van Koophandel. Wat is een UBO en waarom geldt er een registratieplicht?
Is een werkgever verplicht zijn werknemers te verzekeren voor verkeersongevallen? Bestaat die plicht ook voor zzp-ers?
In hoeverre rust op de werkgever de plicht zich te verzekeren voor verkeersongevallen die werknemers kunnen overkomen? En hoe zit dat met zzp-ers die de werkgever inschakelt? Arbeidsrecht- en letselschade advocaat Eric-Jan Krijgsman legt het uit.
Discussies over vaccineren binnen het gezin
Wie beslist als ouders en kind het niet eens zijn over vaccineren? Ouders kiezen onder 12, kinderen boven 16 kiezen zelf. Tussen 12 en 16 is ingewikkelder: lees voor het antwoord daarop deze blog.
Nieuw aanbod: trainingen aanbestedingsrecht
Vanaf 2022 geeft onze collega Anne Vokurka-Viruly trainingen aanbestedingsrecht, in samenwerking met Trias Politica Advies. De trainingen zijn praktisch, helder én zonder jargon. Meedoen? De eerstvolgende staat gepland op 3 februari 2021 met als onderwerp ‘Tien juridische valkuilen voor inschrijvers’.
Nieuwe aflevering van de Mr.WerkenPodcast online!
Er staat een nieuwe aflevering van de Mr.WerkenPodcast online. In de nieuwste aflevering is Lisa van Ginneken te gast. Liza Stellingwerf gaat met haar in gesprek over AI en Privacy.
(Stiekem) een gesprek met uw werkgever opnemen, mag dat?
Ja, maar er zitten risico’s aan! Het kan zelfs leiden tot ontslag. Advocaat arbeidsrecht Irene Lansen legt dit uit in haar blog!
Hoe hoog wordt uw alimentatie per 1 januari 2022?
Betaalt of ontvangt u alimentatie? Let dan op. Met ingang van 1 januari 2022 wordt de alimentatie verhoogd. Wat betekent dit voor u?
Scheiden en snel duidelijkheid? Pilot Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders!
Gezamenlijke toegang voor ouders, een pilot bij de rechtbank Den Haag. Zo kunnen zij snel beslissingen krijgen ten aanzien van kinderalimentatie, partneralimentatie, huwelijkse voorwaarden, gezag, omgang en de boedelscheiding!
Mijn kind is ontvoerd!
Je kind is ontvoerd? Handel snel! Waarom moet je een kinderontvoeringadvocaat spreken als je kind ontvoerd is? Welke zaken zijn dan van belang? Augusta legt dit uit in haar column.
Loondoorbetaling zieke werknemer; wat werkgevers maar ook werknemers veelal niet realiseren
Tijdens ziekte van een werknemer geldt een wettelijke verplichting tot loondoorbetaling voor de werkgever. Veel werknemers en werkgevers realiseren zich niet dat hieraan een maximum zit dat grote financiële gevolgen kan hebben. Frederike Werts legt uit hoe dat zit.
Ondernemers: opgelet bij subsidieaanvragen!
De coronasteun van de overheid aan ondernemers loopt ten einde. Maar bij toekomstige subsidieaanvragen moeten ondernemers wel nog steeds rekening houden met deze steun. Hoe zit dat precies? Arjen Douma schrijft hierover in zijn blog.
Co-ouderschap of parallel ouderschap: zijn ouders gelijkwaardig?
Hoe verdeel je de zorg na het verbreken van een relatie? Het maken van afspraken is niet altijd eenvoudig. Kies je voor co-ouderschap of juist niet? Lees voor de antwoorden op deze vragen de blog van Hilde Dreesmann-Bruijntjes.
Letselschade en (advocaat) kosten
Hoe zit het met de advocaatkosten en overige kosten als sprake is van letselschade? Moet het slachtoffer deze kosten zelf betalen?
Eric-Jan Krijgsman, letselschade specialist, legt het uit.
Hoe snel moet je een medisch dossier verstrekken?
Patiënten hebben recht op een afschrift van hun medisch dossier. De wet koppelt daar echter geen harde deadline aan. Advocaat Anne Vokurka-Viruly signaleert vandaag voor artsen en zorgverleners een interessante tuchtuitspraak over dit onderwerp. En ze tipt: ga uit van maximaal vier weken.
Huwelijkse voorwaarden? Onderbouw uw periodieke verrekening!
Heeft u een periodiek verrekenbeding in uw huwelijkse voorwaarden opgenomen? Als u jaarlijks met elkaar afrekent, zorg dan dat u dit aan de hand van het beding en gegevens over uw inkomsten en lasten doet.
Too ill to work – what happens next?
If you cannot work because you are ill, what steps should you and your employer take? What happens to your income and what if you and your employer disagree? Employment lawyer Irene Lansen explains.
Kinderontvoeringen tijdens de zomervakantie
Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) heeft bericht dat tijdens de afgelopen zomervakantie 50 kinderen door een ouder werden ontvoerd. Augusta van Haga staat regelmatig ouders bij die met kinderontvoering te maken krijgen.
PrinsjesGesprek op 17 september 2021
Als onderdeel van het PrinsjesFestival zal op vrijdag 17 september a.s. om 10.00 uur het PrinsjesGesprek plaatsvinden. Het thema is ‘De advocaat: vertrouwen in de waarheid?’ Het gesprek wordt mede georganiseerd door onze advocaten Liza Stellingwerf en Ivan Baas.
Dag van de Scheiding / National Divorce Day
Onze collega Annemarie Braun (familierecht advocaat) maakte een filmpje voor de dag van de scheiding.
Our colleague Annemarie Braun (lawyer family law) made a video for national divorce day. Watch the video in English over here.
Startconsult geneesmiddel start bij patiënt
Geneesmiddelen op recept mogen alleen door apothekers worden verstrekt. Krijgt de patiënt het geneesmiddel voor het eerst, dan vindt ook een begeleidingsgesprek plaats. Onze collega gezondheidsrecht signaleert voor apothekers: laat dit startconsult starten bij de patiënt.
Tuchtklacht tegen bestuurder van een zorginstelling
Hoe zit het ook alweer, een tuchtklacht tegen een bestuurder in de zorg? Advocaat gezondheidsrecht Anne Vokurka-Viruly adviseert geregeld zorgbestuurders die ook BIG-geregistreerd zijn. In haar blog van vandaag bespreekt ze een nieuwe uitspraak van het Centraal Tuchtcollege over dit onderwerp.
Corona op het werk: werkweigering vanwege angst voor corona
Vanwege de aanhoudende coronacrisis werken veel werknemers nog steeds thuis. Maar wat nu als een werkgever de werknemer vraagt om op kantoor te werken en de werknemer weigert dat uit angst voor besmetting met het coronavirus?
Webinar: stervensfase bij dementie
Onze collega, Anne Vokurka-Viruly (advocaat gezondheidsrecht) schoof vorige week aan bij een expertpanel over de stervensfase bij dementie. Lees verder voor de link naar het volledige webinar.
Nieuwe KNMG-richtlijn: beëindigen behandelingsovereenkomst
De KNMG heeft een nieuwe versie van de richtlijn over het beëindigen (of niet aangaan) van behandelingsovereenkomsten gepubliceerd. Veel doet denken aan de versie uit 2005, maar er is ook wel het een en ander gewijzigd, zo schrijft Anne Vokurka-Viruly.
Hoera, weer trouwen ….. regel je nalatenschap!
Augusta van Haga, familie- en erfrecht specialist schreef voor het online scheidingsmagazine Nieuwe Stap een column over het regelen van je nalatenschap bij een nieuw huwelijk.
ScheerSanders verwelkomt mr. Liza Stellingwerf!
Wij zijn verheugd dat per januari 2020 ons MKB team is versterkt met de komst van Liza Stellingwerf. Liza heeft de afgelopen jaren als advocaat gewerkt bij een Amsterdams kantoor. Zij richt zich op het ondernemings- en aansprakelijkheidsrecht.
Omgang met een ouder in het buitenland!
Internationale omgangsregeling in tijden van corona. Wat te doen! Een column van onze familierechtadvocaat Hilde Dreesmann-Bruijntjes.
Jurisprudentie update
In samenwerking met de Academie voor de Rechtspraktijk geven onze advocaten van de familierechtpraktijk een korte jurisprudentie update.
Samenwoners en vergoedingsrechten
Wat als je met elkaar samenwoont zonder huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst en je investeert een aanzienlijk bedrag in de verbouwing van de woning van jouw partner. Heb je recht op vergoeding van de investering of niet?
Wijziging partneralimentatie terugwerkende kracht? De Hoge Raad herhaalt de thans geldende jurisprudentie
De Hoge Raad zet in dit arrest helder het toetsingskader voor de rechter uit in geval van een wijziging van partneralimentatie met terugwerkende kracht. De hoofdregel is (en blijft) dat de rechter behoedzaam met deze bevoegdheid tot wijziging van de alimentatieafspraken moet omgaan!
Wettelijke indexering alimentatie per 1 januari 2021
Op 1 januari 2021 wordt, zoals ieder jaar, de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. De wettelijke indexering voor 2021 is bekend en meer informatie daarover vindt u in dit artikel.
Communiceren als gescheiden ouders tijdens Corona
Het dagelijks leven is bij vele van ons echt veranderd ten gevolge van de maatregelen in verband met Corona. Wat als je gescheiden bent, je alleenstaande ouder bent en het contact met jouw ex-partner niet echt optimaal is. Meer dan ooit is communiceren met elkaar en openheid over je situatie belangrijk.
Corona op het werk: ontslag via een vaststellingsovereenkomst – 5 aandachtspunten
Als een werkgever een werknemer wil ontslaan en de werknemer daarom een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, wat zijn dan de 5 belangrijkste aandachtspunten waar een werknemer op moet letten?
Een niet-praktiserende arts als medisch deskundige?
Na je pensioen als arts nog optreden als medisch deskundige? Het regionaal tuchtcollege in Zwolle is streng en raadt het af. Onze collega Anne Vokurka-Viruly is kritisch ten aanzien van deze beslissing. Zij zet haar vraagtekens bij de stelling dat niet-praktiserende artsen nooit als deskundige zouden mogen optreden: bekwaamheid dient volgens haar leidend te zijn. Lees hier haar opiniërende column.
Contactverbod tijdens aanbesteding
Vijf tips voor inschrijvers over het contactverbod in een aanbesteding. Wat mag er wel, wat niet? Wat nu, als je toch een vraag hebt? Waar moet je op letten? In vijf tips geeft Anne antwoord op de meest voorkomende vragen over het contactverbod.
Corona op het werk: vakantie tijdens de coronacrisis
De zomervakantie komt eraan! Mag een werknemer zijn vakantie wijzigen, als hij vanwege de uitbraak van het coronavirus niet op vakantie kan? En andersom, mag een werkgever de vakantie van werknemers aanpassen of werknemers juist verplichten om vakantie op te nemen?
Corona op het werk: recht op thuiswerken?
De norm is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken. Veel werkgevers hebben er echter belang bij dat hun werknemers op het werk zijn. Als een werknemer dat vanwege de coronacrisis niet ziet zitten, heeft een werknemer dan het recht om thuis te werken?
Corona en (geen) werk; vijf vragen (en antwoorden)
De advocaten van onze arbeidsrecht sectie worden veelvuldig geraadpleegd door werknemers en werkgevers naar de rechten en plichten gedurende deze Coronacrisis. Zij geven antwoord op vijf actuele vragen.
Kosteloos telefonisch spreekuur
Elke dinsdag tussen 16.00 uur en 17.00 uur kunt u onze advocaten kosteloos telefonisch raadplegen op het gebied van arbeidsrecht, erfrecht, familierecht of letselschade. Uiteraard kunt u ook voor corona-gerelateerde vragen bijv. met betrekking tot de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Corona-vouchers of verzekeringskwesties bij ons terecht.
Versoepelde medische wetgeving door Corona
Door de grote druk op de zorg wordt veel medische wetgeving tijdelijk versoepeld. Zo zijn meer hulpverleners in te zetten, mogen er meer hulpmiddelen worden gebruikt en mogen recepten ook via videoconsult worden voorgeschreven. Ik licht alle versoepelingen kort toe.
Corona op het werk: privacy van de zieke werknemer
Als een werknemer ziek wordt, mag de werkgever dan vragen of de werknemer besmet is met het coronavirus? En mag een werkgever werknemers testen? 5 vragen en antwoorden over het coronavirus en het recht op privacy van de werknemer.
Aanbesteden in tijden van corona
De huidige corona-crisis heeft veel op zijn kop gezet. In deze column beantwoord ik tien vragen over aanbestedingen in tijden van corona. Antwoorden zien onder meer op mogelijkheden voor het verlengen (maar ook verkorten) van termijnen, spoedopdrachten zonder aanbesteding en het gedrag van aanbestedende diensten in deze tijd.
Kosteloos juridisch spreekuur HBS-Craeyenhout
Kosteloos – telefonisch – juridisch spreekuur voor leden en gezinsleden van HBS-Craeyenhout
Internationale omgangsregelingen en Corona, ScheerSanders geeft advies!
Eerder gaven wij al tips over de omgangsregeling en de getroffen maatregelen vanwege Corona (COVID-19). Deze blijven onverkort van kracht. Help elkaar in deze tijd en heb begrip voor de zorgen van de andere ouder.
Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?
Het nakomen van een omgangsregeling in deze crisis. Hoe doe je dat? Onze familierechtadvocaten geven ouders in deze situatie een aantal praktische tips.
Hebben opa en oma recht op een omgangsregeling met de kleinkinderen?
In een (echt)scheiding zijn het niet alleen de partners en hun kinderen die lijden onder de scheiding. De oma, de opa, maar ook ooms en tantes kunnen pijn lijden doordat zij hun kleinkinderen of neefje of nichtje niet meer (op geregelde basis) kunnen zien.
Signing a settlement agreement: 5 points to take into consideration
Employers often offer employees a settlement agreement, when the employer would like to terminate the employment with the employee. So, what are the main points to consider before signing such agreement?
DGA en alimentatie
Bij het vaststellen van de draagkracht van een onderhoudsplichtige DGA zijn de in aanmerking te nemen inkomsten niet zonder meer beperkt tot het uit de onderneming genoten salaris.
Peter Rijpstra 40 jaar advocaat!
Vandaag vieren wij dat precies 40 jaar geleden onze kantoorgenoot en compagnon, Peter Rijpstra, als advocaat is beëdigd. Namens het hele team van ScheerSanders van harte gefeliciteerd met deze indrukwekkende mijlpaal!
Scheidingspiek na de Kerst! Tijd om te bezinnen op de mogelijkheid van mediation?
Na de kerst- en zomervakantie kent de scheidingspraktijk een piek. Wanneer een echtscheiding onvermijdelijk is, denk dan samen na over mediation! Gezamenlijke afspraken maken is het beste dat u voor uw kinderen kunt doen.
Nieuwe ingangsdatum, nieuwe aanbesteding?
Mag de aanbestedende dienst de ingangsdatum van de aanbestede opdracht wijzigen? Of dient er dan een nieuwe aanbesteding te worden uitgeschreven? Uit twee compleet tegenstrijdige uitspraken blijkt dezelfde rechtsregel te volgen.
Kinderalimentatie en een niet-wijzigingsbeding – Biedt de Hoge Raad duidelijkheid?
Als ouders afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie, mogen zij dan afspreken dat het bedrag nooit meer wordt gewijzigd (een zogenaamd niet-wijzigingsbeding) behoudens uitzonderlijke gevallen?
Slapende dienstverbanden-wakker worden!
De Hoge Raad heeft eindelijk duidelijkheid gegeven in de kwestie van de slapende dienstverbanden. De werkgever moet na twee jaren ziekte meewerken aan beëindiging van het dienstverband van de zieke werknemer onder toekenning van een ontslagvergoeding.
Wettelijke indexering alimentatie per 1 januari 2020
Op 1 januari 2020 wordt, zoals ieder jaar, de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. Francesco van der Linden legt uit hoe u de verschuldigde/te ontvangen alimentatie berekent.
Alimentatieafspraken wijzigen?
Een interview van onze familierecht advocaat Hilde Dreesmann-Bruijntjes door de Academie voor de Rechtspraktijk over de mogelijkheden van wijziging van een tussen partijen gemaakte alimentatieafspraak.
Gewone verblijfplaats minderjarigen
Interview door de Academie voor de Rechtspraktijk met onze familierecht advocaat Hilde Dreesmann-Bruijntjes over de gewone verblijfplaats van minderjarigen indien sprake is van internationale relaties.
Annemarie Braun at the European IAFL
Annemarie Braun, one of our family lawyers, was a member of a panel at the European IAFL conference, where she talked about national and international cases.
In memoriam Derk Wiersum
Ter nagedachtenis aan Derk Wiersum vlagt ScheerSanders Advocaten, tezamen met vele andere advocatenkantoren in het hele land, onze vlag vandaag halfstok.
Vernietiging van een besluit van de VvE. Hoe lang kun je wachten?
Een besluit van een VvE kan worden vernietigd. Er geldt een termijn van één maand. Wanneer gaat die termijn lopen?
Een praktijkgeval kwam bij de Hoge Raad.
Aansprakelijkheid arbodienst voor loonsanctie
Column van Irene Lansen met betrekking tot de vraag of een werkgever de arbodienst aansprakelijk kan stellen en de kosten van een door het UWV opgelegde loonsanctie kan verhalen, als de arbodienst fouten heeft gemaakt.
Wet herziening partneralimentatie
Per 1 januari 2020 treedt de Wet herziening partneralimentatie in werking. Wat betekent dat in de praktijk. Onze familierechtadvocaat Annemarie Braun legt uit.
Terug naar het thuisland met de kinderen als de liefde over is?
Je hoopt dat je er niet mee te maken krijgt: internationale kinderontvoering. Het gebeurt regelmatig dat kinderen van gescheiden ouders na de zomervakantie niet worden teruggebracht. Hilde Dreesmann-Bruintjes schreef hierover een artikel.
Recht in Beweging 2019
Wij zijn trots op onze sportievelingen die hun beste beentje hebben voorgezet tijdens de strandloop Recht in Beweging.
Financiën van de VvE: het reservefonds
Peter Rijpstra legt uit hoe het zit met de overgangsperiode tot januari 2021 sinds het reservefonds van de Vereniging van Eigenaren (VvE) per 1 januari 2018 opnieuw bij wet is geregeld.
Een dwarsligger in de VvE? De rechter kan uitkomst bieden!
Een dwarsligger in de VvE. Wat doe je ermee? Peter Rijpstra bespreekt een recente uitspraak van het Haagse Gerechtshof. Een onwillige VvE-voorzitter wordt door rechterlijke machtiging terechtgewezen.
Uitdraai van een Airbnb-account
Deel 3 van de Airbnb-reeks door Anne Vokurka-Viruly. Deze week: artikel 843a Rv gebruiken om een uitdraai (of screenshots) van het Airbnb-account van de huurder op te vragen. Kan dat?
Als samenwoners uit elkaar gaan! Heel eenvoudig, of niet?
Augusta van Haga schreef deze maand voor het online scheidingsmagazine Nieuwe Stap een artikel over het uit elkaar gaan van samenwoners. Dat blijkt in de praktijk ingewikkelder dan gedacht.
Winstafdracht van Airbnb-inkomsten
Als een huurder de gehuurde woning via Airbnb (door)verhuurt, kan de verhuurder aanspraak maken op deze inkomsten. Deel 2 van de Airbnb-reeks door Anne Vokurka-Viruly gaat hier nader op in.
ScheerSanders steunt NLdoet
Het Oranje Fonds organiseerde op 15 en 16 maart jl. NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook ScheerSanders steunt NLdoet en zette zich met alle vrijwillige medewerkers van kantoor in om de bewoners van Verzorgingshuis Oostduin een gezellige dag te bezorgen.
Airbnb’en in een huurwoning, mag dat?
De komende weken plaatst mr. A.J.F. (Anne) Vokurka-Viruly een serie columns over het verhuren van een woning via de website Airbnb. Vandaag deel 1: is het een huurder toegestaan in de huurwoning te Airbnb’en?
Ondernemers opgelet: letterlijk is leidend bij bankgaranties!
Naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad legt onze advocaat ondernemingsrecht Arjen Douma in zijn column uit waarom juridische hulp bij het redigeren of beoordelen van garanties of andere zakelijke overeenkomsten zo essentieel is.
Gezagsgeschillen in de spreekkamer
Weet u wat te doen bij geschillen over de (geneeskundige) behandeling van minderjarige kinderen? Deze maand staat er in het tijdschrift Zorg & Recht in Praktijk (ZIP 2019/01) een artikel van Marlies van Kuijk-Wesdorp, waarvan de PDF versie ook op onze website te lezen is.
Pensioenrechten bij echtscheiding in beweging
Het familierecht is continu in beweging en heeft volop de aandacht van de politiek. Waar – naar alle waarschijnlijkheid – per 1 januari 2020 de duur van de partneralimentatie zal worden gewijzigd, vindt de politiek tevens dat de huidige pensioenverdeling bij echtschei- ding dient te worden gewijzigd. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2021 de stan- daardmethode van de pensioenverevening plaatsmaakt voor conversie.
Proficiat Hilde!
Van harte gefeliciteerd Hilde met het behalen van de specialisatieopleiding voor advocaat-scheidingsmediator van de vFAS.
ScheerSanders feliciteert Irene Lansen!
ScheerSanders Advocaten feliciteert Irene Lansen met het behalen van het PALA examen, waarmee zij zich nog verder in het arbeidsrecht heeft gespecialiseerd.
ScheerSanders verwelkomt mr. Hilde Dreesmann-Bruijntjes
Wij zijn verheugd dat per januari 2019 ons team familierecht is versterkt met de komst van de ervaren familierecht advocaat Hilde Dreesmann-Bruijntjes.
Alimentatie en ontslag
Hoe zit het als de alimentatieplichtige wordt ontslagen of ervoor kiest om ontslag te nemen? Als hij of zij daardoor de alimentatie niet meer kan betalen, kan de hoogte van de alimentatie dan zomaar aangepast worden? Lees voor de antwoorden op die vragen het artikel Alimentatie en Ontslag: wat als de alimentatieplichtige minder gaat verdienen? dat Irene Lansen schreef voor het online scheidingsmagazine Nieuwe Stap.
Onze familierechtadvocaat Augusta van Haga te gast bij BNR Nieuwsradio
Onze kantoorgenote Augusta van Haga, tevens bestuurslid bij de Vereniging van Familierechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS) was namens de vFAS te gast in het programma Juridische Zaken van BNR Nieuwsradio, maar ook voerden onze advocaten actie tegen de plannen van minister Dekker voor herziening van het stelsel van gefinancierde rechtshulp.
Wachtlijsten in de Jeugdzorg; gewoon lijdzaam afwachten?
Sinds de Jeugdzorg in 2015 is overgeheveld van het Rijk naar de Gemeenten en er flinke bezuinigingen zijn doorgevoerd, gaat er geen week voorbij of er wordt in de media bericht over tekorten en oplopende wachttijden. Er volgen discussies op macroniveau, maar niet op het niveau van het individuele kind. Waar blijven ouders, hulpverleners en andere betrokkenen als de ontwikkeling van een kind door de wachtlijsten gevaar loopt?
Juridisch loket op HBS
ScheerSanders begint het jaar goed en organiseert samen met notariskantoor Drost Juten een maandelijks juridisch loket bij HBS-Craeyenhout. Hier kunnen leden van deze voetbal- hockey- en cricketvereniging kosteloos terecht voor een eerste juridisch advies.
(wet) Arbeidsmarkt in balans?
Met de voorgestelde maatregelen in de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), zouden de verschillen tussen vast en flexwerk moeten worden verkleind, waardoor het aantrekkelijker zou moeten zijn om mensen een vast contract te bieden. De vraag is of daarmee de arbeidsmarkt daadwerkelijk in balans komt.
30% ruling transition period: good news for (some) expats!
The maximum duration of 8 years of the 30% ruling will be reduced to 5 years. On 15 October 2018, the Dutch government announced that it will apply a transition period. Read the blog, written by Irene Lansen, the main point of contact for expats in our firm.
Huwelijkse voorwaarden en partneralimentatie
Kan bij het opmaken van huwelijks- voorwaarden ook rechtsgeldig worden vastgelegd dat partijen bij echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap over en weer geen partneralimentatie verschuldigd zijn? Lees het artikel dat Francesco van der Linden hierover schreef voor het online scheidingsmagazine Nieuwe Stap.
Wettelijke indexering alimentatie per 1 januari 2019
Op 1 januari 2019 wordt, zoals ieder jaar, de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. Francesco van der Linden legt uit hoe u de verschuldigde/te ontvangen alimentatie berekent.
Partneralimentatie
Een interview van de Academie van de Rechtspraak met Annemarie Braun over partneralimentatie, waarin de uitspraak van de Hoge Raad van 4 mei 2018 nader wordt beschouwd. Bekijk het interview dat door de Academie van de Rechtspraak op Youtube is geplaatst.
Tot de dood ons scheidt…. Of niet?
Het is pijnlijk als je tot de conclusie komt dat jouw huwelijk het niet redt. Je zit in een rollercoaster van emoties. Tegelijkertijd moet je belangrijke beslissingen nemen in overleg met jouw partner. Jullie communicatie is waardeloos. Je hebt pijn. Je bent boos. En juist dan is het de kunst om te kiezen voor mediation!
Oppervlakte bij aankoop woning
In hoeverre kan je bij de aankoop van een woning op de vermelde oppervlakte vertrouwen? En is het de makelaar toegestaan slechts een schatting te geven? Deze zomer gaf de Hoge Raad meer duidelijkheid. Lees het gehele artikel van Anne Vokurka-Viruly.
Verplicht vaccineren op last van de rechter
Deze zomer liepen de discussies over vaccineren hoog op. Pro- en anti-vaxxers kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er werd gediscussieerd over verplicht vaccineren, over vaccinatie als voorwaarde voor toelating op de kinderopvang en over het financieel korten van ouders die hun kinderen niet laten inenten.
Publicatie: strengere toets bij conservatoir beslag?
In de meest recente publicatie van het tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten (2018/63) heeft Anne Vokurka-Viruly een kritisch artikel gepubliceerd over een opvallende uitspraak. Volgens haar dient het leggen van conservatoir beslag niet “terughoudend” te worden beoordeeld.
Financiële zelfredzaamheid bij scheiding
Hoe financieel zelfredzaam ben jij eigenlijk? Of je het financieel zelf allemaal kunt redden of zult kunnen redden, is een vraag/een zorg waar veel mannen en vrouwen mee bezig zijn als zij zich in een echtscheidingssituatie bevinden. Onze gespecialiseerde familierecht advocaat, Augusta van Haga, schreef voor het online scheidingsmagazine Nieuwe Stap een interessant artikel.
Positieve ontwikkelingen in het medisch aansprakelijkheidsrecht
Wanneer het gaat om verkeersongevallen is de aansprakelijkheidsvraag in de meeste gevallen eenvoudig te beantwoorden omdat een aantal ‘hard fast rules’ bestaat. Bij medische zaken ligt dit aanzienlijk gecompliceerder. Lees het blog van onze specialist op het gebied van medische aansprakelijkheid, Ivan Baas.
ScheerSanders ondersteunt sportvereniging HBS Craeyenhout!
ScheerSanders ondersteunt sportvereniging HBS Craeyenhout en verlengt samen met Drost Juten het sponsorcontract!
14 september: Dag van de Scheiding
Kom op vrijdag 14 september tijdens de Dag van de Scheiding naar ons gratis inloopspreekuur. De ervaren familierecht advocaten van ScheerSanders staan u graag te woord tussen 9:30 en 16:30 uur.
Internationale echtscheiding en de verdeling van goederen
Een echtscheiding met internationale aspecten is niet eenvoudig. Irene Lansen schreef voor het online scheidingsmagazine Nieuwe Stap een artikel over de vraag of Nederlands recht wel of niet van toepassing is bij een internationale echtscheiding.
Werkgevers kunnen transitievergoeding terugkrijgen!
Het Wetsvoorstel Compensatie Transitievergoeding zieke werknemers is door de Eerste Kamer op 18 juli jl. aangenomen. De regeling treedt op 1 april 2020 in werking. Geïnteresseerd? Lees dan deze interessante blog van onze arbeidsrechtspecialist Frederike Werts.
Kinderontvoering, wat kan je doen?
Het gebeurt regelmatig dat kinderen van gescheiden ouders na de zomervakantie niet worden teruggebracht. Je hoopt dat je er niet mee te maken krijgt, maar ingeval toch een kinderontvoering dreigt, neem dan contact op met onze kantoorgenote mr. Augusta van Haga. Zij is gespecialiseerd in internationale kinderontvoeringszaken.
Nieuwe regels voor verenigingen van eigenaars
De regels voor Verenigingen van Eigenaren. Er waren er al veel, maar sinds januari 2018 zijn er nog meer bij gekomen en is de Wet verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars verder aangescherpt. Hoe zit het nou precies? Vragen en antwoorden
Aanzegplicht van de werkgever: waar moet u op letten?
Wanneer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer is aangegaan, is de werkgever verplicht om de werknemer uiterlijk één maand voor het einde daarvan schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet en zo ja, onder welke voorwaarden.
ScheerSanders verwelkomt: mr. A.J.F. Vokurka-Viruly
Welkom bij het team: mr. A.J.F. (Anne) Vokurka-Viruly.
Partneralimentatie: hoe zit het nou eigenlijk?
Op 4 mei 2018 deed de Hoge Raad een interessante uitspraak over partneralimentatie. Een mooie aanleiding om de uitgangspunten voor de vaststelling van partneralimentatie nog eens op een rij te zetten en deze uitspraak tegen die achtergrond te bespreken.
Recht in Beweging
ScheerSanders in actie tijdens de run van Recht in Beweging!
Hè, alweer een nieuwe wet arbeidsrecht?
De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is nu al achterhaald; de Wet Arbeidsmarkt in Balans komt eraan!
Hoe lang duurt een scheiding?
De beslissing om te gaan scheiden is genomen. Hoe lang duurt het dan eigenlijk voordat de scheiding helemaal rond is? In deze column een interessante blog van Irene Lansen voor het online magazine De Nieuwe Stap.
De AVG komt eraan… Is uw organisatie er klaar voor?
De Algemene Verordening Gegevensbescherming uniformeert de privacy regelgeving binnen de Europese Unie en legt daarbij de verantwoordelijkheid voor privacy bescherming en waarborging van privacy rechten bij organisaties die persoonsgegevens ‘verwerken’.
Trouwen in (de oude) algehele gemeenschap van goederen wordt goedkoper
Sinds 1 januari 2018 is de wet beperking wettelijk gemeenschap van goederen in werking getreden. De fundamentele wijziging in het huwelijksvermogensrecht heeft de pennen van vele vakgenoten in beweging gebracht en ook in het nieuws is er uitgebreid bij stilgestaan. Helaas moet ik concluderen dat mensen door de vele berichtgevingen wellicht op het verkeerde been zijn gezet.
Protest voor behoud rechtsbijstand
Togaprotest tegen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand.
Jongere vanaf 16 jaar medisch gezien volwassen
De recente nieuwsberichten over voetballer Abdelhak Nouri zullen ook bij u nog op het netvlies staan. Ajax en de KNVB wisten al langere tijd dat Nouri hartproblemen had. Nouri zelf wist dit sinds 2014 ook. Zijn familie was echter niet ingelicht. En reageerde geschokt. Heeft de KNVB hier steken laten vallen?
Denk aan je testament bij scheiding!
Een testament, niet meteen het eerste waar je aan denkt bij scheiding, maar wel van groot belang! Lees meer in het blog dat Augusta van Haga voor het online scheidingsmagazine De Nieuw Stap schreef over de gevolgen van een testament bij scheiding.