In algemene voorwaarden kunt u als ondernemer randzaken bij een overeenkomst regelen. Als u de algemene voorwaarden hebt opgesteld, wilt u natuurlijk ook dat deze van toepassing zijn op de overeenkomsten die u sluit. In de praktijk blijkt dit nog weleens mis te gaan. Om dat te voorkomen is het belangrijk om als ondernemer te voldoen aan de twee vereisten die de wet stelt. Onze advocaat ondernemingsrecht, Liza Stellingwerf, legt u hieronder uit welke vereisten dit zijn en hoe u hieraan voldoet.
De algemene voorwaarden toepasselijk verklaren
Als eerste is het vereist dat u de algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing verklaart. Ook is het nodig dat de wederpartij ze aanvaardt. Concreet houdt dit in dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn als deze op bijvoorbeeld offertes (lees: het aanbod) van toepassing worden verklaard en de wederpartij instemt met deze offerte. Een expliciete aanvaarding van de algemene voorwaarden is niet nodig. Als een partij zonder expliciete toestemming akkoord gaat, dan wordt dit stilzwijgende aanvaarding genoemd.
De algemene voorwaarden ‘ter hand stellen’
Daarnaast is het vereist dat u als ondernemer de wederpartij een ‘redelijke mogelijkheid’ moet bieden om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Dit moet vóór of bij het sluiten van de overeenkomst gebeuren, dus niet erna. U voldoet aan deze verplichting door een exemplaar van de algemene voorwaarden met de offerte mee te sturen. Als u een overeenkomst via e-mail of website (lees: digitaal) sluit, dient u de algemene voorwaarden elektronisch, in een bestand dat digitaal kan worden opgeslagen, aan de wederpartij toe te sturen.
Voorkom deze veelgemaakte fouten
Zoals gezegd komt het regelmatig voor dat algemene voorwaarden niet van toepassing blijken te zijn. Dit wilt u natuurlijk zien te voorkomen. Let daarom goed op het volgende:
- Het publiceren van algemene voorwaarden op uw website alleen is niet voldoende. Zonder deze op een overeenkomst toepasselijk te verklaren en aan een wederpartij toe te sturen, werken ze niet.
- Het verwijzen naar algemene voorwaarden bij het verzenden van een factuur is (in de regel) te laat: dan is de overeenkomst namelijk al gesloten.
Heeft u nog vragen?
Advies nodig over de inhoud óf het gebruik van algemene voorwaarden? Liza Stellingwerf of één van de andere advocaten van ons team ondernemingsrechtadvocaten. Zij staan klaar om u te helpen.