Waar (handelen met) cryptovaluta enkele jaren geleden nog een experimentele hobby was, is dat anno 2022 wel anders. Cryptovaluta winnen in binnen- en buitenland aan terrein en ook Nederlandse ondernemers krijgen er steeds vaker mee te maken. In sommige landen wordt cryptovaluta als wettelijk betaalmiddel geaccepteerd en via diverse platforms is het wereldwijd mogelijk om met cryptovaluta investeringen te doen.
Wens tot regulering
Binnen de cryptomarkt gaan er al jaren stemmen op om de markt meer te reguleren en de rechten van gebruikers te waarborgen. In de Europese Unie wordt aan die regulering hard gewerkt. In maart 2022 werd de Verordening betreffende markten in cryptoactiva (Regulation on Market in Crypto Assets), ook wel afgekort als MiCA aan het Europees parlement voorgelegd. De MiCA werd toen door het Europees Parlement weggestemd.
POW-verbod
Het Europees Parlement stemde de conceptverordening weg, omdat daarin een bepaling was opgenomen die een verbod op het “Proof-of-work” mechanisme inhield. Dit is het mechanisme waarmee bekende cryptovaluta zoals de Bitcoin en Ethereum werken.
Nieuwe conceptverordening
Binnenkort stemt het Europees Parlement over een nieuw concept van de MiCA, waarin het POW-verbod verbod geen rol meer speelt. Wel worden er in de nieuwe conceptverordening diverse andere zaken gereguleerd. Als het Europees parlement ditmaal instemt met de MiCA, dan geldt dat de cryptomarkt in elk geval ten aanzien van de volgende zaken zal worden gereguleerd:
- Voor alle aanbieders van crypto-diensten gaan vergunningsregels en exploitatievoorwaarden gelden;
- Er komen strenge regels voor het bewaren van crypotvaluta en/of gelden van gebruikers;
- Voor entiteiten die cryptovaluta uitgeven, gaat de verplichting gelden een informatiedocument (een zogenoemde Whitepaper) te publiceren die aan bepaalde vereisten moet voldoen;
- Voor entiteiten die stablecoins uitgeven (dat zijn cryptomunten met een waarde die direct is gelinkt aan bijvoorbeeld de Euro of de Dollar) gaat een speciale vergunningsplicht gelden, tenzij het bedrag aan uitstaande stablecoins minder dan EUR 5.000.000 bedraagt. Voor deze entiteiten komen er ook regels voor het aanhouden van activareserves die de waarde van de uitstaande stablecoins dekken;
- Voor bepaalde cryptodiensten zoals handelsplatforms, bewaardiensten en omwisselingsdiensten gaan meer specifieke regels gelden die de rechten van de gebruikers verder moeten waarborgen; en
- Er worden diverse regels opgenomen over het instellen van toezichtsorganen en er worden specifieke verbodsbepalingen opgenomen die machtsmisbruik dienen te voorkomen.
Tot slot
Wilt u meer weten over de aanstaande cryptoverordening en de effecten van de Verordening op de bedrijfsvoering van uw onderneming? Neem dan contact op Liza Stellingwerf of een van de andere advocaten van de sectie ondernemingsrecht (070-3659933).