Trouwen in (de oude) algehele gemeenschap van goederen wordt goedkoper

Francesco van der Linden

Overal lees en hoor ik dat het nieuwe huwelijksvermogensrecht gaat gelden voor huwelijken, aangegaan na 1 januari 2018. Dit is onjuist. Het nieuwe huwelijksvermogensrecht gaat namelijk gelden voor gemeenschappen die ontstaan na 1 januari 2018. Dit is toch echt een wezenlijk verschil. Denkt u bijvoorbeeld aan de situatie dat partijen vóór 1 januari 2018 waren gehuwd onder huwelijksvoorwaarden, inhoudende koude uitsluiting, en dat ze ná 1 januari 2018 hun huwelijksvoorwaarden besluiten te wijzigen in een gemeenschap van goederen. De gemeenschap ontstaat dan ná 1 januari 2018, zodat de nieuwe wet daarop van toepassing is.

De nieuwe gemeenschap van goederen kent ten opzichte van de gemeenschap vóór 1 januari 2018 een aantal beperkingen. Buiten de gemeenschap blijft thans:

–       alle goederen en schulden die de echtgenoten vóór het huwelijk privé hadden;

–       schenkingen en erfenissen

Dit betekent dus dat aanstaande echtgenoten niet langer elkaars eigendommen en schulden delen als ze trouwen. Indien aanstaande echtgenoten toch in de (oude) gemeenschap van goederen wensen te huwen dan moeten zij (vooraf) naar de notaris om dat in de huwelijksvoorwaarden te laten vastleggen; althans vooralsnog.

Minister Sander Dekker heeft namelijk op 26 februari 2018 een wetsvoorstel ingediend dat daaraan een einde moet maken. In de plannen van de minister wordt de notaris geheel buiten dit proces gehouden. Tot de dag voor het huwelijk kunnen aanstaande echtgenoten dan hun voorkeur opgeven bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit kan zowel op papier als digitaal. Voor mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, komt er bovendien een modelverklaring. Volgens de minister is het doel van deze maatregel om het voor aanstaande echtgenoten zo eenvoudig mogelijk te maken en bovendien zijn ze hierdoor goedkoper uit omdat de notariskosten vervallen. De maatregel geldt ook voor mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan.

Ondanks dit voorstel blijft het van groot belang dat (aanstaande) echtgenoten zich tijdig laten adviseren.

Indien u meer informatie wenst dan kunt u contact opnemen met Francesco van der Linden, telefoonnummer 070-3659933.