In mijn eerdere blog heb ik uitgelegd dat de advocaatkosten en overige kosten van bijvoorbeeld in te schakelen artsen -de zogeheten buitengerechtelijke kosten- ook door de veroorzaker van het ongeval moeten worden voldaan. Recent heeft de Tuchtraad Financiële Dienstverlening zich uitgesproken over deze buiten- gerechtelijke kosten. De Tuchtraad geeft een duidelijk signaal door te oordelen dat een verzekeraar niet zomaar kan weigeren de factuur van de advocaat van het slachtoffer te betalen.
Wat zegt de wet?
In de wet (artikel 6:96 lid 2 sub b BW) is bepaald dat de veroorzaker van een ongeval (de aansprakelijke partij) gehouden is de kosten te voldoen ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid. Dit betekent dat de veroorzaker van een ongeval -vaak diens verzekeraar- naast schadeloosstelling van het slachtoffer ook de kosten moet betalen voor het vaststellen van de aansprakelijkheid én voor het vaststellen van de schade.
Welke kosten?
Deze kosten omvatten onder meer de kosten van de door het slachtoffer in te schakelen advocaat. Ook kan worden gedacht aan de de door de advocaat in te schakelen artsen en zijn medisch adviseur. Het slachtoffer hoeft dus in beginsel zelf niet op te draaien voor deze kosten.
Hoe gaat dat in de praktijk?
Helaas is het zo dat verzekeraars deze buitengerechtelijke kosten vaak niet of slechts gedeeltelijk aan de advocaat betalen. Daarbij stelt de verzekeraar zich in veel gevallen op het standpunt dat pas bij afwikkeling de hoogte van de schade duidelijk is zodat pas dan kan worden getoetst of de gemaakte kosten redelijk zijn (in verhouding tot de hoogte van de schade). De praktijk is dan ook dat de gemaakte kosten vaak langdurig moeten worden voorgefinancierd door de advocaat.
Maar mag dat zomaar?
De tuchtraad heeft in een uitspraak van 13 januari 2022 geoordeeld dat dit niet terecht is aangezien de kosten van het slachtoffer ook onderdeel van zijn schade zijn. De verzekeraar moet dan ook gemotiveerd verweer te voeren tegen de hoogte of de samenstelling van de declaratie. Het negeren of het zonder toelichting onbetaald laten van de declaratie van de advocaat is tuchtrechtelijk verwijtbaar, aldus het tuchtcollege.
Duidelijk signaal
Een duidelijk signaal dus van het tuchtcollege dat zich kennelijk ook het lot aantrekt van slachtoffers. Ook lijkt het tuchtcollege hiermee een einde te willen maken aan het -helaas bestendig- gebruik van verzekeraars de buitengerechtelijke kosten -veelal zonder inhoudelijke motivering- niet te voldoen.
Kortom, weet als slachtoffer van een verkeersongeval of bedrijfsongeval dat de advocaatkosten en overige kosten in de regel door de veroorzaker van het ongeval moeten worden voldaan en weet als advocaat dat het voorfinancieren van deze kosten van het slachtoffer niet zomaar kan.
Bent u ook geconfronteerd met een ongeval door toedoen van een ander, neem dan contact met mij op. Dan kunnen we bezien of de kosten ook in uw geval op de veroorzaker kunnen worden verhaald.
Eric-Jan Krijgsman