Regelmatig vragen cliënten mij of het toegestaan is om een gesprek met hun werkgever, bij voorkeur stiekem, op te nemen. Met die geluidsopname kan de werknemer later, bijvoorbeeld in een procedure, bewijzen wat er door hun werkgever is gezegd. Maar mag dat zomaar? Ja, maar er zitten risico’s aan! Onze advocaat arbeidsrecht Irene Lansen legt dit hieronder uit.
Het opgenomen gesprek als bewijs
Als een werknemer gesprekken heeft opgenomen, mogen die opnames in een procedure worden gebruikt. Voor de rechter is het vaak belangrijk om te kunnen vaststellen wat er is gebeurd, vooral als er geen getuigen bij het gesprek aanwezig waren.
Niet strafbaar als de werknemer zelf aanwezig is
Zolang een werknemer zelf deelneemt aan het gesprek dat hij opneemt, is het niet strafbaar als hij stiekem een geluidsopname van een gesprek maakt. Een werknemer hoeft daarvoor dus geen toestemming aan zijn werkgever te vragen.
Wel moet de werknemer bij het gesprek blijven. Verlaat een werknemer de kamer en laat hij zijn telefoon liggen om het gesprek tussen de achterblijvers op te nemen, dan levert dit een strafbaar feit op.
Eerlijk antwoord geven
Daarnaast is de werknemer verplicht eerlijk antwoord te geven, als een werkgever vraagt of de werknemer het gesprek opneemt. Dat oordeelde de kantonrechter in Alkmaar in een uitspraak van 28 oktober 2021.
Een gesprek met de werkgever opnemen kan leiden tot ontslag
Ook al heeft een werknemer strafrechtelijk gezien niets verkeerd gedaan, het stiekem opnemen van gesprekken kan wel gevolgen hebben voor de verstandhouding met de werkgever.
Het Hof Den Bosch oordeelde in een uitspraak van 26 mei 2016 dat het afluisteren van een gesprek waarbij de werknemer zelf niet aanwezig was een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de overige deelnemers aan het gesprek opleverde. De werknemer had daarmee ernstig verwijtbaar gehandeld. De arbeidsovereenkomst met de werknemer werd daarom beëindigd.
En in een uitspraak van 7 februari 2018 kwam de kantonrechter in Rotterdam tot de conclusie dat de arbeidsrelatie tussen de werknemer en de werkgever ernstig was verstoord. Om een dossier op te bouwen, had de werknemer namelijk meer dan een jaar lang zijn gesprekken met het management, medewerkers en relaties van de werkgever opgenomen. Partijen konden elkaar daarom niet meer vertrouwen en dus ook niet meer samenwerken.
Tip
Omdat het risico bestaat dat het stiekem opnemen van een gesprek tot ontslag leidt, doet een werknemer er goed aan om van te voren na te gaan of er geen andere mogelijkheden zijn. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een ander bij het gesprek uit te nodigen? Of de werkgever eerst om toestemming te vragen? Kan er een schriftelijk verslag van het gesprek worden gemaakt?
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met Irene Lansen of één van de andere advocaten van ons team arbeidsrechtadvocaten. Zij staan klaar om u te helpen.