NFT staat voor ‘non-fungible token’: een niet inwisselbaar, onvervangbaar, digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kunt u digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals bijvoorbeeld een afbeelding, muziek, een online post, een personage in een game of zelfs een stuk digitale grondafbeelding) en dat registreert u vervolgens in een blockchain (een openbare database).
Deze registratie is daarnaast ook gekoppeld aan uw eigen digitale crypto- portemonnee. Omdat u in deze digitale portemonnee een digitale sleutel hebt (die hoort bij die specifieke NFT) kunt u bewijzen dat de NFT uw eigendom is. De rest van de wereld kan ook zien dat u de eigenaar bent omdat de registratie van de NFT in de openbare blockchain staat. Mensen kunnen dat zien, maar niemand kan die registratie wijzigen.
Wat zijn NFT’s waard?
Wat is zo’n NFT nu waard zult u denken. Nou, NFT’s zijn op dit moment ‘booming business’. Sommige NFT’s wisselen van eigenaar voor meerdere miljoenen. Een set cartoon apen van de NFT-serie ‘Bored Ape Yacht Club’ is in de herfst van 2021 verkocht voor 24,4 miljoen dollar in een online verkoop bij veilinghuis Sotheby’s. Bekende sporters, muzikanten en mensen uit de entertainmentindustrie bezitten meerdere waardevolle NFT’s.
Afspraken over NFT’s bij echtscheiding
Nu NFT’s zo’n hype zijn, er steeds meer worden uitgebracht en het makkelijker wordt om deze aan te schaffen, storten meer mensen zich op de wereld van de NFT’s. NFT’s vertegenwoordigen een bepaalde waarde. NFT’s zijn vermogensrechten en over dit vermogen moet in het kader van een echtscheiding afspraken worden gemaakt.
Omvang van het te verdelen c.q. te verrekenen vermogen bij echtscheiding
Bij een echtscheiding dient een volledig beeld te worden gevormd van de goederen en de schulden die tot het te verdelen c.q. te verrekenen vermogen behoren. Dat betekent dat in kaart moet worden gebracht welk vermogen partijen hebben.
Als peildatum voor de omvang van het te verdelen c.q. te verrekenen vermogen heeft te gelden de datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. Waren op dat moment geen NFT’s aanwezig, dan behoeven die ook niet te worden verdeeld c.q. verrekend.
Op welk tijdstip moeten NFT’s gewaardeerd worden?
Als op de peildatum voor de vaststelling van de omvang van het te verdelen c.q. te verrekenen vermogen wel NFT’s aanwezig zijn, dan dient de waarde daarvan te worden bepaald. De vraag die dan beantwoord dient te worden is op welk tijdstip er gewaardeerd moet worden.
Hiervoor komt een aantal tijdstippen in aanmerking:
- de dag dat partijen feitelijk uit elkaar zijn gegaan;
- de dag dat het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend;
- de dag dat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand;
- de dag van verdeling.
Afspraken tussen partijen over tijdstip van waardering
Partijen kunnen in onderling overleg elk van deze tijdstippen kiezen maar kunnen ook van een ander tijdstip uitgaan. Er is zelfs niets op tegen dat partijen voor de verschillende vermogensbestanddelen, verschillende momenten kiezen waarop gewaardeerd wordt. Steeds is echter overeenstemming tussen de echtgenoten een vereiste.
Geen afspraken: datum van feitelijke verdeling
Kunnen partijen geen overeenstemming bereiken over het tijdstip van waardering, dan geldt volgens de rechtspraak als datum het moment waarop de feitelijke verdeling plaatsvindt, tenzij uit de redelijkheid en billijkheid een ander tijdstip volgt. Dit is – bij gebrek aan overeenstemming – de datum waarop de rechter de verdeling uitspreekt. Aangezien de waarde van NFT’s van dag tot dag en zelfs binnen een dag sterk in waarde kan fluctueren, speelt in het kader van een echtscheiding de datum van waardering een grote rol.
Hoe worden NFT’s feitelijk verdeeld?
Ook dient te worden bekeken hoe een NFT feitelijk tussen de echtgenoten wordt verdeeld. Zoals gezegd: een NFT is een digitaal eigendomscertificaat dat is gekoppeld aan een digitaal object. Evenals bij bijvoorbeeld een schilderij kan een NFT niet in tweeën worden gesplitst.
Dat betekent dat een NFT aan één van partijen kan worden toegedeeld, waartegenover staat dat diegene een percentage van de waarde aan de ander dient te vergoeden. Een andere mogelijkheid is om de NFT te verkopen en de verkoopopbrengst te delen. Een derde mogelijkheid is om de NFT voorlopig onverdeeld te houden en deze in de toekomst tegen de alsdan geldende waarde te verkopen of toe te delen aan één van de echtgenoten, onder verrekening van de alsdan geldende waarde.
Nog geen rechtspraak over NFT’s
In de rechtspraak ben ik tot op heden nog geen uitspraken tegengekomen over de verdeling c.q. verrekening van NFT’s in het kader van een echtscheiding. Gezien de steeds toenemende populariteit verwacht ik dat de eerste uitspraken niet lang op zich zullen laten wachten.
Leg afspraken over NFT’s vast in een echtscheidingsconvenant
NFT’s zijn complexe vermogensbestanddelen. Het is van groot belang dat afspraken over NFT’s goed worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Dit voorkomt mogelijke nare verrassingen nadien.
Vragen?
Heeft u vragen over NFT’s of over echtscheiding, neem dan contact op met Francesco van der Linden.