
De coronasteun van de overheid aan ondernemers loopt ten einde. Maar bij toekomstige subsidieaanvragen moeten ondernemers wel nog steeds rekening houden met deze steun. Hoe zit dat precies?
Staatssteun tijdens de coronapandemie
In principe mogen overheden van EU-lidstaten geen staatssteun aan ondernemers verstrekken. Daarmee kunnen zij hen immers in een betere concurrentiepositie brengen.
Niettemin hebben in de afgelopen anderhalf jaar alle lidstaten een bonte verzameling van nationale steunmaatregelen uitgevaardigd. Deze maatregelen hadden ten doel om de overheidsmaatregelen ter bestrijding van de Covid-19 pandemie te compenseren.
In Nederland maakten we bijvoorbeeld kennis met de NOW-regelingen, de TVL, de TOZO, de TONK, de TOGS, de TOA, de BMKB, diverse fiscale uitstelregelingen en talloze branche specifieke steunmaatregelen. En oh ja, ook zijn de medewerkers in de zorg ‘bedankt’ via een gesubsidieerde bonus.
Vrijstelling van verbod op staatssteun
De Europese Commissie heeft op basis van specifieke tijdelijke coronamaatregelingen goedkeuring gegeven voor het verlenen van verschillende vormen van staatssteun. Voor enkele maatregelen, zoals de TOZO, de TOGS en diverse branche specifieke regelingen, is gebruik gemaakt van de standaard Europese ‘de-minimis’-verordening. Dit betreft met name de regelingen die door gemeenten zijn uitgevoerd.
Op grond van deze verordening is financiële steun aan ondernemingen, tot een bepaald plafondbedrag vrijgesteld van het algemene verbod tot verstrekking van staatssteun. Het reguliere plafond bedraagt € 200.000, – per onderneming per 3 jaar. De reden daarvoor is dat deze steun zo beperkt is dat dit nauwelijks concurrentie tot gevolg heeft. Voor sommige sectoren, zoals de landbouw en visserij, gelden afwijkende regelingen.
Let op bij toekomstige subsidieaanvragen!
Heeft u het afgelopen jaar subsidie op grond van bijvoorbeeld de TOZO of de TOGS of een gemeentelijke corona-regeling ontvangen? Dan moet u daarmee waarschijnlijk de komende jaren rekening houden, als u opnieuw subsidie aanvraagt. Als het plafond van € 200.000 per 3 jaar is bereikt, kunt u geen steun meer op basis van die regeling ontvangen. In een zogenaamde de-minimisverklaring moet u opgeven welke steun u in de afgelopen 2 jaar heeft gehad.
Tot slot
Corona heeft een woud aan nieuwe, bijzondere wet- en regelgeving opgeleverd. Ziet u als ondernemer door de bomen het bos niet meer? Onze ondernemingsrechtadvocaten helpen u graag verder op weg!
Meer informatie? Neem contact op met Arjen Douma.