Sinds 1 april 2021 kunnen ouders die uit elkaar gaan met een gezamenlijk aanmeldformulier deelnemen aan de procedure gezamenlijke toegang ouders. De belangrijkste voordelen: snelheid, goedkoper, beperking van het conflict, alle geschillen (alimentatie, boedel, kinderen en huwelijkse voorwaarden) kunnen worden voorgelegd, maar ook een uitspraak van de rechtbank over (een deel van) het geschil als de onderhandelingen vastlopen.
Wat houdt het in?
De rechtbank Den Haag en Oost-Brabant doen mee aan deze pilot. In plaats van een verzoekschrift en een verweerschrift, dienen ouders samen een aanmeldformulier in. Ouders kunnen hierbij geholpen worden door een advocaat of door hun beider advocaten. Er wordt snel een zitting gehouden, binnen 6 weken nadat u het formulier heeft ingediend, waardoor er weinig tijd verloren gaat. De rechter zal actief met partijen en de advocaten zoeken naar oplossingen. Komt u er niet uit of houdt één punt u verdeeld? Dan beslist de rechter binnen 4 weken na de zitting (op dat punt). Over de overige punten kunnen ouders daarna dan hopelijk snel afspraken maken. Ofwel binnen drie maanden kunt u alles geregeld hebben!
Waarom aanmelden?
Professionals zien dat procedures tegenwoordig lang duren, zeer kostbaar zijn en de strijd tussen ouders ernstig verhardt. Kinderen en ouders lijden onder deze situatie. Met deze nieuwe procedure proberen wij u als ouders te laten samenwerken en het strijdmodel uit de procedure te halen. We hopen hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan een nieuwe situatie waarin u als ouders als team kunt blijven samenwerken na scheiding.
Wat zijn de voorwaarden?
Eigenlijk zijn de voorwaarden heel simpel. U bent samen ouder en u wenst uw relatie, huwelijk of geregistreerd partnerschap te beëindigen. Indien u aan deze twee voorwaarden voldoet kunt u in feite alle onderwerpen die hiermee samenhangen aan de rechter voorleggen. Denk hierbij aan kinderalimentatie, partneralimentatie, gezag, omgang, maar ook de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden, boedelscheiding, verdeling en toedeling van de woning en het ouderlijk gezag. Het is zelfs mogelijk dat de rechter maar over één onderwerp beslist en dat u zelf samen de rest regelt.
Moet ik in Den Haag wonen?
Nee, eigenlijk niet. U kunt samen kiezen voor een bevoegde Haagse rechter. Let op: indien er hulpverlening voor de kinderen moet worden ingeschakeld, kan het soms wel de voorkeur hebben dat u in uw eigen regio procedeert. Wij denken graag met u mee. Wellicht dat een deelgeschil wel opgelost kan worden.
Gezamenlijke Toegang Ouders!
Voor meer informatie verwijs ik u naar de site van PGTO! U kunt daar nog meer informatie vinden over deze pilot. Uiteraard adviseer ik u graag over de mogelijkheden om deel te nemen aan deze pilot. Voor vragen kunt u contact met mij opnemen of met een van mijn collega’s van ons familierechtteam!