In mijn praktijk sta ik veel cliënten bij die het slachtoffer zijn van een (veelal kop-staart) aanrijding in het verkeer als gevolg waarvan een zogeheten whiplash is ontstaan. Maar wat is nu precies een whiplash? Hoe wordt het veroorzaakt en welke klachten horen hierbij? En hoe zit het met de aansprakelijkheid en de schade? Kunnen alle klachten en daaruit voortvloeiende schade op het bordje van de verzekeraar van degene die het ongeval heeft veroorzaakt worden gelegd?
Wat is een whiplash?
Van een whiplash wordt gesproken als het hoofd krachtig voor- en achteruit wordt bewogen door (veelal) een ongeval of een andere plotselinge gebeurtenis. Het woord whiplash komt van het Engelse woord whip: de slingerbeweging die met een whiplash wordt gemaakt kan worden vergeleken met de beweging van het uiteinde van een zweep. Door de whiplash – letterlijk: zweepslag – van het hoofd ten opzichte van de romp, komt er veel kracht op de spieren, pezen en wervels in de nek, waardoor letselschade kan ontstaan.
Welk letsel ontstaat als gevolg van een whiplash?
Een whiplash wordt in nagenoeg de meeste gevallen veroorzaakt door een achterop aanrijding. Soms ontstaan direct na het ontstaan van het ongeval klachten, maar in de meeste gevallen nemen de klachten toe enige uren of dagen na de aanrijding. Veel voorkomende whiplashklachten zijn:
- nekpijn;
- schouderpijn, soms met uitstraling naar armen en handen;
- hoofdpijn;
- vermoeidheid;
- duizeligheid, soms gepaard gaande met misselijkheid;
- geheugen- en concentratieproblemen, waaronder vergeetachtigheid;
- in mindere mate: oog- en/of oorklachten (oorsuizen/tinnitus).
Daarnaast kan door en/of in combinatie met de hoeveelheid aan lichamelijke klachten ook een psychologisch klachtenbeeld ontstaan, waaronder angstklachten en/of depressieve gevoelens. Door de uiteenlopende klachten wordt in de medische terminologie wel gesproken van een Whiplash Associated Disorder (WAD), vrij vertaald: een aan een whiplash gerelateerde stoornis.
Wie is aansprakelijk voor vergoeding van de schade?
Als gezegd wordt een whiplash in nagenoeg de meeste gevallen veroorzaakt door een achterop aanrijding, ook wel een kop-staartaanrijding genoemd. In de wet is het zo geregeld dat een automobilist altijd voldoende afstand moet houden tot zijn voorligger om een dergelijke aanrijding te voorkomen. In de meeste gevallen is dan ook degene die achter op het voorliggende voertuig rijdt, aansprakelijk voor de daardoor veroorzaakte schade, waaronder de schade als gevolg van een whiplash.
Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?
Er zijn verschillende soorten schade die voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. U kunt dan denken aan:
- vergoeding van medische kosten, waaronder die van de noodzakelijke bezoeken aan de fysiotherapeut;
- kosten voor huishoudelijke hulp, als het letsel leidt tot beperkingen in het verrichten van huishoudelijke taken;
- inkomensschade, als het slachtoffer dusdanig veel klachten heeft dat deze zich ziek moet melden voor het werk;
- smartengeldvergoeding, als er sprake is van gederfde levensvreugde en ondergaan leed;
- advocaatkosten en de kosten van in te schakelen deskundigen, zoals artsen.
Is de hoogte van de schadevergoeding onbegrensd?
De schadevergoeding waar het whiplashslachtoffer recht op heeft, is helaas niet onbegrensd. Zo dient aannemelijk te worden gemaakt dat het letsel en de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreekse gevolg is van het ongeval. Het letsel en de schade moeten, anders gezegd, in causaal verband staan tot het ongeval. En juist met betrekking tot het causaal verband, ontstaan de meeste discussies.
Dit heeft er met name mee te maken dat de gevolgen van een whiplash voor een buitenstaander niet te zien zijn en voor een arts niet dan wel zeer moeilijk vast te stellen. Whiplashletsel is op een röntgenfoto en/of CT-scan niet te zien. Hierdoor wordt door verzekeraars dan ook veelal het standpunt ingenomen dat geen sprake is van medisch objectiveerbaar letsel, waardoor de relatie met het ongeval niet aannemelijk is. In de rechtspraak zijn evenwel duidelijke criteria vastgesteld op basis waarvan moet worden beoordeeld of causaal verband kan worden aangenomen.
Wanneer is er sprake van causaal verband tussen de whiplashklachten en het ongeval?
Voor het aannemen van causaal verband is het niet noodzakelijk dat een sluitend wetenschappelijke verklaring wordt gegeven voor de klachten en de relatie met het ongeval. Voldoende is dat (a) vóór het ongeval geen sprake was van dezelfde of vergelijkbare klachten, (b) het ongeval de klachten kan veroorzaken en (c) een alternatieve verklaring voor de klachten ontbreekt. Deze criteria bieden mij in mijn praktijk voldoende handvatten om in samenspraak met mijn medisch adviseur te komen tot een goede schadevergoeding waarbij het whiplashslachtoffer krijgt waar hij recht op heeft.
Neem contact op!
Bent u ook (whiplash)slachtoffer van een verkeersongeval? Neem dan contact met mij op. De advocaatkosten en overige kosten komen – na erkenning van aansprakelijkheid – in beginsel voor rekening van de verzekeraar van degene die het ongeval heeft veroorzaakt. Ik schreef hierover al eerder de blog letselschade en (advocaat)kosten. Voor meer informatie over letselschade: zie de pagina letselschade op onze website.