Introductie
BIG-geregistreerden moeten zich iedere vijf jaar herregistreren. Hiervoor moet iemand in die jaren een minimaal aantal uren (doorgaans: 2080) feitelijk op dat terrein hebben gewerkt. Bij deze uren tellen ‘oude uren’ waarna iemand twee jaar het werk onderbrak, niet mee. Deze eis wordt binnenkort geschrapt.
Tweejaars-werkonderbrekingseis in wet
De tweejaars-werkonderbrekingseis volgt uit het huidige artikel 3 lid 1 van het Besluit periodieke registratie; een besluit bij de Wet BIG. Deze regel houdt in dat als iemand twee jaar niet gewerkt heeft, de gewerkte uren van daarvóór niet meetellen bij herregistratie. Met name voor langdurig zieken werd dit in de praktijk als zeer cru ervaren en een drempel in het kader van re-integratie na ziekte.
Per wanneer gaat deze wijziging in?
Uit de brief die Minister Kuipers recentelijk naar de Tweede Kamer zond, blijkt een eerste ingeschat tijdspad. De Minister laat weten ernaar te streven het wijzigingsbesluit in het najaar van 2022 te publiceren, zodat het al op 1 januari 2023 in werking zou kunnen treden. Of dat ook gaat lukken, is nu nog niet bekend.
Heb ik hier nu nog iets aan?
Op dit moment is nog niet bekend of er overgangsrecht van toepassing wordt.
Voor nu kunt u ervan uitgaan dat herregistratie-verzoeken die vóór 1 januari 2023 (moeten) worden ingediend, nog op basis van de oude regels worden beoordeeld. Verzoeken van erna, kunnen waarschijnlijk (terugkijkend) ook zien op een periode voorafgaand aan die waarin iemand twee jaar (of langer) afwezig was.
Is het al definitief?
Zeker niet. Vooralsnog weten we alleen dat de Minister deze procedure gestart is. Wanneer de Minister zo ver is, volgt nog een internetconsultatie (waarbij ook u uw mening mag geven), een ministerraad, een advies van de Raad van State en publicatie in het Staatsblad.
Tot slot
Bent u BIG-geregistreerd en wilt u weten wat dit voor u betekent? Heeft u als zorgaanbieder een langdurige zieke werknemer in dienst, voor wie deze wijziging mogelijk relevant is? Neem vooral even contact op met onze specialist gezondheidsrecht Anne Vokurka-Viruly. Wilt u liever afstemmen wat dit arbeidsrechtelijk voor consequenties heeft, bijvoorbeeld voor uw langdurig zieke werknemer? Bel of mail dan vooral onze collega arbeidsrecht, Frederike Werts.