fbpx

Aansprakelijkheidsrecht

Wat regelt het aansprakelijkheidsrecht

Het aansprakelijkheidsrecht regelt het herstel van of biedt een compensatie voor geleden schade. Zo kan een bedrijf of persoon aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade die een ander lijdt of heeft geleden. Deze schade kan zijn gelegen doordat bijvoorbeeld een dienst niet is verricht zoals afgesproken. Of u heeft een product aangeschaft dat niet in orde is. Ook kunnen afspraken in een contract niet zijn nagekomen waardoor schade wordt geleden. Daarnaast kan sprake zijn van onrechtmatig handelen of van handelen waarvoor een bedrijf of persoon volgens de wet aansprakelijk is, waaronder de zogeheten risicoaansprakelijkheid.

Los hiervan kan sprake zijn van personenschade, ook wel letselschade genoemd, doordat bijvoorbeeld door het onrechtmatig handelen van een ander schade aan de persoon is toegebracht, onder andere als gevolg van een verkeers- of bedrijfsongeval.

Deelgebieden Aansprakelijkheidsrecht

Het aansprakelijkheidsrecht kan worden onderverdeeld in de volgende drie deelgebieden:

Binnen Scheer Sanders Advocaten zijn de volgende advocaten gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht: Arjen Douma, Eric-Jan Krijgsman, Liza Stellingwerf, Anne Vokurka-Viruly en Henriëtte van Dijk-Verheij. Wat kunnen zij voor u betekenen?

Aansprakelijkheidsrecht voor ondernemers

Als uw onderneming in zwaar weer terecht komt, dan is het belangrijk dat er snel en doortastend wordt gehandeld. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van oneerlijke concurrentie, een ontvangen aansprakelijkstelling of een samenwerkingspartner die niet volgens de gemaakte afspraken handelt. ScheerSanders Advocaten heeft specialisten op het gebied van het verbintenissenrecht en het contractenrecht in huis. Zij kunnen u als ondernemer op de hiervoor genoemde gebieden bijstaan en adviseren. Ze denken met u mee om een passende oplossing te vinden en staan u als dat nodig is kundig bij in een gerechtelijke procedure.

Onze gespecialiseerde advocaten aansprakelijkheidsrecht (voor ondernemers) kunnen u bijstaan ingeval van:

 • aansprakelijkheid bij zakelijke fouten of wanprestatie
 • productaansprakelijkheid
 • bestuurdersaansprakelijkheid
 • beroepsaansprakelijkheid
 • verzekeringsgeschillen
 • schadekwesties
 • samenwerkingsverbanden

Aansprakelijkheidsrecht voor particulieren

U kunt als particulier schade lijden doordat niet is geleverd wat u heeft afgesproken. Een geschil kan bijvoorbeeld met een verkoper van een product of zaak ontstaan, maar ook met een bedrijf dat een dienst heeft geleverd. Daarnaast kan het voorkomen dat u ontevreden bent over een medische behandeling. Het kan zijn dat u hierdoor een bedrijf of zorgverlener aansprakelijk wilt stellen voor de schade en een schadevergoeding wilt vorderen.

ScheerSanders Advocaten heeft specialisten in huis op het gebied van het consumentenrecht en/of het contractenrecht en het medisch aansprakelijkheidsrecht die u als particulier kunnen bijstaan en adviseren. Zij denken met u mee voor een passende oplossing en staan u als dat nodig is kundig bij in een gerechtelijke procedure.

Onze gespecialiseerde advocaten aansprakelijkheidsrecht (voor particulieren) kunnen u bijstaan in geval van:

 • consumentenrecht
 • koop en verkoop van producten en/of zaken
 • koop op afstand
 • levering van diensten

Letselschade

Letselschade kan op vele manieren ontstaan. Niet alleen door verkeersongevallen, maar ook als gevolg van bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, een geweldsdelict of gedragingen van dieren of kinderen. Ook kan schade worden veroorzaakt door de eigenaar van een gebouw of weg (opstal). De schade ligt vaak niet alleen in de financiële sfeer, ook in psychisch opzicht kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Het specialistische team van advocaten letselschade bij ScheerSanders Advocaten kan u helpen met het afdwingen van aansprakelijkheid. Dit doen we desnoods bij de rechter, waarna u een passende schadevergoeding kan krijgen.

Onze gespecialiseerde advocaten Letselschade kunnen u bijstaan in geval van:

 • verkeersongevallen
 • bedrijfsongevallen
 • beroepsziekten
 • aansprakelijkheid voor kinderen, dieren en gebrekkige opstallen
 • overlijdensschade

Voor vragen kunt u contact opnemen met Eric-Jan Krijgsman of vult u ons contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Vragen over aansprakelijkheid?

Neem contact op met Eric-Jan Krijgsman

Eric-Jan Krijgsman advocaat
Meer over Eric-Jan

Heeft u een advocaat nodig?